Telenor Sveriges nya vd Bjørn Ivar Moen har tagit fram en fempunkters åtgärdsplan för att landet ska få en bättre mobiltäckning. Det skriver han i en debattartikel i Svenska Dagbladet från i lördags.
"För att ge hela Sverige bra mobiltäckning så snabbt som möjligt krävs dock samarbete mellan det offentliga och det privata. En stor del av diskussionen har handlat om det direkta, offentliga bredbandsstödet. Men vi kan som land mycket snabbare komma mycket längre om vi också tar vara på den vilja att satsa som finns hos oss privata aktörer. Staten kan kanske göra sitt största bidrag genom att skapa förutsättningar för oss kommersiella aktörer att investera mer. Då kommer medlen räcka betydligt längre och vi kommer få starkare och mer robusta nät i hela landet", skriver Bjørn Ivar Moen och ger följande fem förslag på hur mobilnätsutbyggnaden kan stimuleras:
Spektrumrabatter för de bolag som förbinder sig till en viss täckning. Detta är en modell som nyligen med stor framgång prövats i Norge. I utbyte mot en lägre kostnad för frekvenser skapas en stimulans för kommersiella investeringar i glesbygd. Modellen är samhällsekonomiskt effektiv och det går lätt att hålla operatörerna ansvariga om utlovad täckning inte skulle uppnås.
Samhällsmaster där det inte är ekonomiskt lönsamt att bygga. I denna modell bygger samhället master som sedan kommersiella aktörer kan hyra in sig på, på konkurrensneutrala villkor. Denna modell har fördelen att den även kan garantera täckning på specifika områden som är strategiska ur ett samhällsperspektiv.
Tryggad elförsörjning, inte minst längs vägar och järnvägar. Elförsörjningen är många gånger den enskilt största utmaningen vid byggande av ny täckning. Exempelvis längs tågsträckor och vägar kan samhället bidra till en bättre täckning genom insatser inom elförsörjning.
Tryggad kompetensförsörjning. Likt många andra branscher är telekombranschen beroende av inte minst it-kompetens och här har många företag rekryteringsutmaningar. Ytterligare insatser krävs för att trygga både den långsiktiga tillförseln av nyutbildade utvecklare och ingenjörer, liksom vidareutbildningen av dem som redan är inne på arbetsmarknaden. Som enskild arbetsgivare kan vi ta ett visst ansvar, men det kommer även krävas insatser i det offentligas regi.
Om vi ska komma ikapp de länder som nu ligger före i 5G-utrullningen krävs mer samarbete. Ensam är inte stark och det krävs dialog, idéutbyte och samarbete mellan det offentliga och näringslivet om vi ska nå det gemensamma målet att alla i Sverige alltid ska ha tillgång till bra och stabil uppkoppling. Det kommer att bidra till bättre underbyggda, långsiktiga och förutsägbara beslut vilket är viktigt om Sverige ska kunna locka till sig internationella investeringar i digital infrastruktur. För egen del har vi över 160 års erfarenhet av nätverksutbyggnad som vi gärna ställer till förfogande.