NYHETSARKIVET
3 nov 2021 12:23
Här är hela brevet från Open Infras vd Johan Sundberg
Här är hela det brev som Open Infras vd Johan Sundberg skickat till Telekomnyheterna, angående de många ARN-klagomål som bolaget har:

Open Infra som nätbyggare
Efter tilldelningen av bredbandstöd från PTS kom det ifrågasättande röster som undrade hur det kunde vara möjligt att Open Infra fått så många områden och stödpengar. Men det är inte konstigt alls. Open Infra levererar fiber till landsbygden på i snitt 14 månader och vi har tagit över de större aktörernas ogenomförda fiberprojekt och levererat fiber där de inte lyckats. Vi har redovisat allt enligt de hårda kriterier och villkor som PTS ställt och vi lever upp till dem.

Men alla anmälningar då? Jo, låt oss bryta ner detta och förklara vad som skett på den svenska fibermarknaden.

Totalt har vi 163 anmälningar under en viss period i år. Det är 163 för många. Nog för att vi är ett stort bolag som gräver fram fiber till över 30 000 fastigheter per år, men det är 163 för många, det håller vi med om. Men bryter vi ned dessa 163 kommer 120 anmälningar från områden där vi inte velat låta slutkunder avbryta avtalet utan kostnad, även fast det gått 24 månader. Varför gör vi på Open Infra så?

Ända sedan vi startade bolaget 2009 har vi identifierat ett stort problem på marknaden och det är att möjligheten att gräva ned fiber hos vissa privata eller kommunala markägare är starkt begränsad. Speciellt kommunala markägare som bygger egna fibernät har en stark ovilja att släppa in andra och utsätta sig själva för konkurrens. Detta till trots att det finns fakta som visar att utbyggnad går snabbare och villkoren blir bättre för kommuninvånarna när det är en öppen marknad. Dessutom är det mot svensk och europeisk lagstiftning.

Men fakta kvarstår, kommuner i Sverige idag begränsar fibermarknaden genom att endast låta dem själva bygga fiber i hela eller delar av kommunen.

Ingen i Sverige har velat ta denna fight mot kommunerna, kanske för att de stora telekomaktörerna gör andra stora affärer med kommunerna och är beroende av dem i andra sammanhang. Men 2016 uppmärksammade regeringen detta problem och förstod att om ingen ändring sker kommer inte fibern komma ut till alla i Sverige. Ny lagstiftning togs fram 2016 gällande ledningsrätt för fiber, så att ingen markägare skulle kunna stoppa ett hushåll från att få fiber.

Med denna lagstiftning i ryggen ville Open Infra ta ställning för kundens valfrihet av fiberleverantör och mot kommunala monopol. Sagt och gjort, vi tog fighten. I exempelvis Botkyrka sålde vi fiber till drygt 1 000 hushåll 2017, det betyder att 1 000 invånare i Botkyrka ville ha fiber utanför monopolet. Kommunen gav oss först ok på att gräva men när de förstod vad som skulle hända vägrade de att skriva markavtal med oss. Vi fick ledningsrätt, kommunen överklagade till Mark- och miljödomstolen, vi fick rätt. Kommunen överklagade igen till Mark- och miljööverdomstolen. Vi fick rätt igen. Dock fyra år senare.

Open Infra har behövt kämpa för sin rätt gräva fiber på fler platser i Sverige och varje gång har dessa kommuner förhalat tillståndsprocesserna, vilket gjort att vi inte kunnat leverera fibern inom 24 månader. Hade vi släppt kunderna hade kommunernas egna stadsnät sålt in sig på dessa och vi hade då förlorat den kritiska massa som behövs för att bygga ut ett område och på det sättet inte kunnat etablera oss i respektive kommun. Smart av det kommunala stadsnätet som på detta sätt kunde fortsätta ha monopol.

Vi har eldat upp flera miljoner kronor i Botkyrka utan att koppla upp en enda kund.

Men vi anser innerligt att detta är så fel att någon måste ta denna fight mot kommunerna och för kundernas frihet att välja själva, och om ingen annan gör det så ska vi göra det. Därför gjorde vi det.

Myndigheter, kommuner, fiberbyggare och markägare måste alla jobba ihop för att nå bredbandsmålet. Vi gör det i majoriteten av Sveriges kommuner, det är där vi kan bygga fiber på 6–14 månader. När det fungerar lika bra i alla delar av landet kommer ingen av våra 120 ARN-anmälningar finnas kvar och ingen annan fiberbyggare riskerar att få dessa anmälningar heller.

Johan Sundberg, vd Open Infra
Telekomnyheterna i Sverige AB
Domgärdesvägen 1
134 69 Ingarö
info@telekomnyheterna.se
www.telekomnyheterna.se
Orgnr: 559344-5108