NYHETSARKIVET
9 mar 2022 10:55
DIGG: OECD:s fel att Sveriges digitala utveckling rankas lågt
Det är inte den svenska digitaliseringen det är fel på utan OECD:s mätmetod. Det anser Myndigheten för Digital Förvaltning, DIGG. Bakgrunden är den rapport från i oktober förra året, Digital Government Index, som mäter mognadsnivån för digitala regeringsstrategier i OECD:s medlemsländer och partnerländer. Tillsammans med Panama, Argentina och Island pekades Sverige ut som ett land som visar begränsade resultat inom alla mätta parametrar.

"De länder med mest utrymme för att förbättra sin proaktivitet är Sverige, Grekland, Nederländerna, Argentina och Tjeckien. Detta kan ske genom ökad användning av mekanismer för att engagera experter utanför regeringen i olika stadier av policycykeln, användning av digitala verktyg för att stödja allmänhetens engagemang i utformning och leverans av tjänster, utbildning för offentligt anställda om användning av digitala verktyg för att engagera med allmänheten och utarbetandet av en kommunikationsstrategi för att informera medborgarna om resultaten av digitala strategier och initiativ", skrev OECD bland annat i rapporten.

Enligt DIGG beror den svenska bottenplaceringen på att OECD:s "Digital Government Index är vilseledande och att det finns brister i den metodik som används i undersökningen, vilket leder till att länder med decentraliserade förvaltningar, som t.ex. Sverige får ett sämre resultat". Det framgår av ett svar på skriftlig fråga i Riksdagen, om den svenska digitaliseringen från digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar.

”Regeringen anser att resultatet i OECD:s mätning behöver ställas i relation till liknande mer aktuella undersökningar på området. I EU-kommissionens mätning Digital Economy and Society Index (DESI) vars underindex ”Digital Public Services” mäter kvalitet och användning av digitala offentliga tjänster placerade Sverige sig på femte plats i den mätning som gjordes 2021, detta är en förbättring från en tiondeplats tidigare år. En stor anledning till vår förbättrade placering är att Sverige har gjort framsteg vad gäller öppna data, bl.a. genom Digg:s arbete med regeringens uppdrag att öka den offentliga förvaltningens förmåga att tillgängliggöra öppna data samt bedriva öppen och datadriven innovation. Sverige ligger nu en bra bit över EU-genomsnittet (84 procent jämfört med genomsnittet på 78 procent)”, skriver ministern vidare.
Telekomnyheterna i Sverige AB
Domgärdesvägen 1
134 69 Ingarö
info@telekomnyheterna.se
www.telekomnyheterna.se
Orgnr: 559344-5108