I en debattartikel på svd.se vurmar Telenor Sverige för att Sverige behöver stärka sitt cyberförsvar mot fientliga stater. Här är de fem insatser som operatören lyfter fram för att höja säkerheten inom cyber och telekom:
Teknikneutrala säkerhetskrav. I dag ställs särskilt hårda säkerhetskrav på mobiloperatörer. Det är bra med tuffa krav och vi lever för egen del mer än väl upp till dem. Men det är inte rimligt med lägre krav på operatörer som tillhandahåller internet över fiber och wifi. Det är ett uppenbart säkerhetsproblem: huvuddelen av den svenska nätverkstrafiken sker över fasta nät där säkerhetskraven är betydligt lägre än i mobilnäten. I de andra nordiska länderna är regleringen i högre grad teknikoberoende. Regeringen bör skyndsamt utreda och återkomma med förslag till riksdagen om hur regleringen kan göras teknikneutral så att samma regler gäller för alla operatörer som erbjuder internettrafik.
Öppna för nordisk samverkan. Sverige är ett litet land, och vår säkerhet behöver byggas tillsammans med andra. Nordisk samverkan är inte bara tillåten utan används som ett redskap för att stärka vår säkerhet inom en rad samhällsviktiga sektorer, bland annat känsliga områden som försvar och energi. På telekomområdet har det däremot nyligen införts begränsningar i möjligheterna att verka gränsöverskridande i Norden. Regeringen bör ge Post- och telestyrelsen i uppdrag att utreda möjligheten att utöka nordiska nätsamarbeten i syfte att uppnå en ökad uthållighet i händelse av kris och krig. Uppdraget bör samrådas med telekomoperatörerna, Säpo, Försvarsmakten och det Nationella centret för cybersäkerhet.
Utöka robusthetsmedlen. En del av de utökade satsningarna på civilt försvar bör användas för att utöka robusthetsmedlen, det vill säga de riktade medel som finns i dag och som används för att stärka säkerheten kring samhällsviktig infrastruktur. Det kan handla om att höja den fysiska säkerheten vid eller säkra energiförsörjningen till kritiska nätverkspunkter eller att bygga alternativa vägar för telekomtrafiken som kan utnyttjas vid en samhällskris.
Tätare dialog mellan telekomoperatörer och säkerhetsmyndigheterna. Vi behöver omgående en bättre dialog mellan näringslivet, i synnerhet telekom- och energibolagen, och säkerhetsmyndigheterna. Samarbetet med vår direkta regleringsmyndighet fungerar väl, men vi behöver också bättre samverkan med expertmyndigheterna på säkerhetsområdet. Det behövs upprättade kanaler på olika nivåer i händelse av en situation som snabbt eskalerar samt ökad kunskap och förståelse kring vilka reella hot som finns och hur vi hanterar dem. Detta gäller inte minst i samband med utformningen av nya säkerhetskrav. Låt oss inspireras av Finland, som har en lång tradition av privat och offentlig samverkan kring försvarsfrågor.
Höj cybersäkerhetskompetensen. För snabb effekt bör initiativ riktas mot tre grupper. För det första behövs satsningar på riktad vidareutbildning inom cybersäkerhet. Utbildningarna bör utformas så att de kan kombineras med ordinarie arbete. För det andra krävs kompetenssatsningar riktade mot små och medelstora företag som bedriver samhällskritisk verksamhet själva eller som underleverantörer till större företag, men som själva saknar kompetens och resurser för cybersäkerhet. Sådana satsningar kan exempelvis genomföras med stöd av olika företagsnätverk, såsom Sveriges olika science parks. För det tredje krävs informationsinsatser riktade mot den breda allmänheten, inte minst för att säkerställa en hög grundnivå när det gäller säkerhet.