NYHETSARKIVET
5 apr 2022 13:36
Tre vill ha garanterade frekvenser för att inte bli utan
Mobiloperatören Tre vill att det ska införas frekvensgolv, en slags frekvensgaranti för befintliga spektrumägare, när Post- och telestyrelsen håller sin stora frekvensauktion för 900 MHz-, 2,1 GHz- och 2,6 GHz-banden nästa år. Det framgår av bolagets remissyttrande, där det framgår att man är rädda att bli utan spektrum i konkurrens med Telia, Tele2 och Telenor.

Enligt Tre är de spektrumtak, det vill säga maximala mängden spektrum som en och samma operatör får köpa i auktionen, satta alldeles för högt för att säkerställa att alla operatörer får rimlig mängd spektrum. Därför vill man införa spektrumgolv på 10 MHz i 900 MHz-bandet, där totalt 35 MHz delas ut. Och i 2,1 och 2,6 GHz-banden vill man ha ett spektrumgolv på 20 MHz. PTS har föreslagit ett spektrumtak på 20 MHz i 900 MHz-bandet, där totalt 35 MHz delas ut och 120 MHz i 2,1 och 2,6 GH-banden, där sammanlagt 300 MHz delas ut.

TN: Per Stigenberg, CTO på Tre, vad menar ni egentligen med ett spektrumgolv? Är det tänkt att operatörerna ska garanteras spektrum gratis?

- Ett golv betyder att ett visst antal budgivare garanteras ett utrymme. Som ett grundpaket. Behöver inte vara gratis utan det kan sättas ett pris såklart. Om det är fler budgivare än det finns grundpaket blir det budgivning på grundpaketen, säger Per Stigenberg till Telekomnyheterna.

Tre är väldigt tydliga med sin rädsla att bli utestängda från de aktuella frekvensbanden om man "inte kan förvärva tillräckligt med spektrum i 900 MHz, 2,1 GHz och 2,6 GHz-banden".

Detta skulle i så fall leda till:

• Ådra sig höga kostnader i ett försök att begränsa de negativa effekter som avsaknad av tillräckligt med spektrum innebär, genom att förtäta infrastrukturen och använda högre frekvensband. Inom de närmaste fem till tio åren skulle flera hundra nya basstationer behöva byggas och på 25 års sikt skulle flera tusen nya basstationer behöva byggas för att kompensera, i den utsträckning detta är möjligt med hänsyn till bygglov m.m. Den högre kostnaden kommer att vältras över på kunderna genom högre priser.

• Sänka kvaliteten på kommunikationstjänsterna, vilket leder till att kunder lämnar Tre.

- Spektrumauktionerna 2023 kommer att påverka Sveriges digitaliserings- och 5G-ambitioner under en lång tid framöver. Enligt den konsultationsförfrågan som nu är ute riskerar upplägget att få allvarliga konsekvenser för Sveriges mobilkonsumenter, 5G-ambitioner och säkerhet. I förlängningen riskerar vi att kullkasta den goda konkurrensen på svensk mobilmarknad som särskiljer oss från flera nordiska länder med mycket högre mobilkostnader för konsumenter. Vi ser fram emot en tät dialog med PTS och övriga intressenter för att nå fram till en lösning som är anpassad för hela den svenska marknaden, säger Mårten Lundberg, kommunikationsdirektör på Tre, till Telekomnyheterna.
Telekomnyheterna i Sverige AB
Domgärdesvägen 1
134 69 Ingarö
info@telekomnyheterna.se
www.telekomnyheterna.se
Orgnr: 559344-5108