Regeringen tar nu bort möjligheten till förlängning av radiotillstånd enligt den modell som Post- och telestyrelsen har använt sig av när man förlängt tillstånden i 900 och 1800 MHz-banden till de befintliga mobiloperatörerna. Det framgår av den lagrådsremiss som offentliggjordes för en månad sedan, den 4 februari.
Så här skriver regeringen i remissen:
"Det finns därför i dagsläget inte anledning att frångå den gällande principen att tillstånd skall vara tidsbegränsade och att det inte ska finnas någon automatisk rätt till förlängning /.../. Ingen tillståndshavare ska heller ges förtur genom att få ett tillstånd omprövat och tillståndstiden förlängd utan att frekvensutrymmet först gjorts tillgängligt på marknaden. Regeringen föreslår därför att det införs en särskild bestämmelse om att giltighetstiden för ett tillstånd att använda radiosändare inom ett visst frekvensutrymme inte får förlängas."
David Frydlinger, tidigare chefsjurist på Ventelo och numera på Advokatfirman Lindahl, som har ifrågasatt presumtionen av förlängda radiotillstånd, välkomnar beslutet men anser samtidigt att förslaget kommer försent:
Det är oerhört välkommet för marknaden att reglerna nu blir tydliga. Regeringen har gjort en avvägning mellan å ena sidan det faktum att radiotillstånden utgör en flaskhalsresurs som skapar höga inträdeshinder på marknaden och å andra sidan risken för att befintliga tillståndsinnehavare får begränsade incitament att göra nyinvesteringar i sina nät mot tillståndstidens slut. Här har man prioriterat att hålla låga inträdeshinder genom att sätta att tillstånd som går ut alltid skall göras tillgängliga för marknaden. Frågan är dock om detta förtydligande kommer att få någon effekt alls på konkurrensen på marknaden eftersom PTS med stöd av dagens regler redan har förlängt de tillstånd - i 900 MHz- och 1800 MHz-banden - som har den största betydelsen för konkurrensen, säger David Frydlinger till Telekomnyheterna.