Det europeiska samarbetsprojektet HECTO, där bland annat forskare från KTH ingår, har lyckats komma upp i hastigheter kring 112 Gbit/s genom att utveckla kostnadseffektiva sändare och mottagare i fiberoptiska nätverk. Det skriver KTH i ett pressmeddelande.
Det här är en stor framgång, vi har nu utvecklat en lösning som innebär att man kan öka hastigheten i fiberoptiska nätverken tiofalt jämfört med vanliga lösningar som används idag, och att detta kan göras på ett tekniskt rättframt och kostnadseffektivt sätt, säger Urban Westergren som är koordinator för HECTO, i en kommentar.
Tekniken ska i framtiden kunna användas för all internettrafik, såsom bredband, telefoni och strömmande video, men även i det lokala nätverket. Det ökande användandet av tjänster som Youtube och IP-TV är anledningen till att snabbare överföringstekniker krävs.
Högupplöst TV kräver snabbare internet. Vi hoppas att kunna se de första kommersiella produkterna på marknaden inom de närmaste åren, och i förlängningen kommer tekniken att köpas och användas av teleoperatörer och bredbandsleverantörer som Telia och Bredbandsbolaget säger Urban Westergren.
I det europeiska samarbetsprojektet HECTO ingår bland andra KTH, Danmarks tekniska universitet DTU, Acreo, Heinrich Hertzinstitutet, U2T Photonics, Franunhofer IAF, Syntune och Nokia Siemens Networks.