I sommar kommer Sverige under ledning av utrikesdepartementet och utrikesminister Carl Bildt att anordna ett expertmöte för att ta fram internationella principer för yttrandefrihet på nätet. Mötets slutsatser kommer att rapporteras till FN:s råd för mänskliga rättigheter 2011 och arbetet ingår i utrikesdepartementets prioriterade område Frihet på nätet.
Frihet på nätet är ett av de prioriterade områden som Sverige lyfte fram vid utrikesdeklarationen i februari i år och det uttalade målet är att se till att skapa ett tydligt internationellt regelverk kring hur man ska säkra friheten på nätet och samtidigt klara frågorna om cybersäkerhet och cyberbrottslighet, säger Olof Ehrenkrona, rådgivare i globaliseringsfrågor hos Carl Bildt, till Telekomnyheterna.
Det är en stor och komplex fråga som det svenska utrikesdepartementet har tagit sig an då det finns tydliga brister när det gäller ett internationellt regelverk över vad man får och inte får göra på Internet.
Bara när det gäller de juridiska perspektiven finns tre olika utgångspunkter som inte alltid går att kombinera i ett självklart regelverk. Det handlar om de folkrättsliga frågorna där olika cyberattacker som slår ut känsliga funktioner i ett helt land kan vara en viktig fråga och de företagsrättsliga frågorna som handlar om till exempel upphovsrätt och individrätt där till exempel frågor som integritet ryms.
Redan på torsdag i denna vecka kommer en referensgrupp med både svenska och internationella personer att träffas i Sverige för att diskutera idéer och prioriteringar inför sommarens expertgruppsmöte.